Het Margaretha Consort bewijst dat zelfs muziek uit de veertigdagentijd sprankelend kan klinken. Onder de noemer ‘A German Passion’ nam het ensemble een cd op, die in meerdere opzichten bijzonder is. Allereerst de samenstelling van de groep: stuk voor stuk getalenteerde specialisten als het gaat om muziek uit de (vroeg)barok. Heerlijk snorrende darmsnaren en vocalisten die weten wat reine tertsen en kwinten zijn. Een bijzondere rol voor maar liefst twee orgels: naast het continuo-instrument ook het kerkorgel als aanvulling op het ensemble.
Maar vooral: de creatieve omgang met de materie. Vanuit het liturgisch gebruik gedacht, maar ook pragmatisch en improvisatorisch: zo verstolt het creatieve proces geen moment, maar blijft het levend en functioneel.

Deze creativiteit vormt de basis voor de muziek zoals het Margaretha Consort die tot leven brengt. De partituur is daarbij ‘slechts’ de basis. Het grote orgel krijgt verschillende rollen, die vanzelfsprekend waren in de Noord-Duitse Hanzesteden: van continuospel tot samenzangbegeleiding, van solistisch gebruik tot vervanger van het orkest. Daarmee nemen zowel de dramatische als dynamische mogelijkheden enorm toe en blijft oude muziek steeds als nieuw klinken!

Deze cd is een heerlijk evenwicht tussen musicologisch verantwoord, maar ook creatief en spannend. Uitgevoerd door een groep musici die er hoorbaar plezier aan beleven en zelfs zonder alle uitgeschreven nootjes on the same page zitten. Luisteren dus!

Margaretha Consort | Marit Broekroelofs
M.m.v. Sietze de Vries, orgel

Over de opname

De opname is gemaakt eind februari/begin maart 2023 in de Oude Helenakerk te Aalten.

De CD is gereleaset op het label Naxos en is onder meer te koop via de website van Naxos.

Label: Naxos
Genre: Chamber Music; Choral - Sacred; Instrumental; Orchestral; Vocal; Vocal Ensemble
Period: Baroque; Renaissance
Catalogue: No: 8.551484
Barcode: 730099148436
Release Date: 11/2023